Jūsu pārlūks ir novecojis, līdz ar to šīs lapas pilnvērtīga funkcionalitāte nebūs pieejama!
/ 01.11.2024 15:55

Z/S “Kalves” tiek veikti starpkultūru izmēģinājumi 6

Z/S “Kalves” tiek veikti starpkultūru izmēģinājumi
Skatīt video

Jēkabpils novada zemnieku saimniecībā “Kalves” satikās 50 lauksaimnieki un agronomi, kuri kopā ar saimnieku Gundaru Kalvi devās novērtēt astoņus parauglaukus, kuros šobrīd notiek starpkultūru izmēģinājumi. Tika izzināts izmēģinājuma lauku vispārējais stāvoklis un augu attīstība. Tāpat Gundars dalījās ar savu starpkultūru audzēšanas pieredzi, novērojumiem un ieteikumiem, atbildot uz jautājumiem un uzklausot citu domubiedru viedokļus un padomus.

Starpkultūras darbojas kā uztvērējaugi, kas aug un turpina uzņemt augiem pieejamos barības elementus, kas palikuši augsnē pēc pamatkultūrauga novākšanas. Zemnieku saimniecība “Kalves” ir viena no trijām saimniecībām Latvijā, kur šāds pētījums šogad tiek veikts. Šāds pētījums tiek īstenots arī Dobeles un Liepājas pusē.

“Starpkultūras, sezonas, kā augi aug un ko var nokult, mainās arī pa novadiem un vēsturiskajiem reģioniem,” informē agronome un uzņēmuma “eAgronom” vadītāja Diāna Līva. “Ir interesanti pavērot, kā starpkultūras sējas termiņi un biomasas augšanas tempi ir vienā, kādi otrā, un lai mēs varētu salīdzināt atšķirības.”

Starpkultūru prakse pasaulē ir sena, bet Latvijā tā sāka kļūt populāra pēdējo divu gadu laikā. Tā ir viena no ilgtspējīgas lauksaimniecības praksēm, ko izmanto arvien vairāk lauksaimnieku, taču ir daudzi lauksaimnieki, kuri nav gatavi neko mainīt savās praksēs. Ar starpkultūru izmēģinājumiem ir iespējams kliedēt šaubas, samazināt augsnes apstrādi, un to audzēšana uzlabo augsni ilgtermiņā.

“Galvenais mērķis ir, lai augsne būtu noklāta, šie augi, kas fiksē elementus, neizskalotos un nepiesārņotu, piemēram, ūdenstilpes. Otra lieta, kas saimniekam ir interesanta, ir tā, ka mēs veidojam šo biomasu, augs paliek uz lauka un atstāj elementus, ko var izmantot galvenais augs – mēslojumu, kādu barības vielu,” stāsta Diāna Līva.

Gundars Kalve šādā izmēģinājumā piedalās pirmo gadu; viņš visas savas zināšanas gūst pašmācības ceļā, pats eksperimentējot un pētot norises dabā. Seminārā tika arī demonstrēts, kā starpkultūras tiek noguldītas ar veltņiem un veikta diskošana ar ruļļiem.

“Nākas konkurēt ar citiem saimniekiem, starpkultūra ir viens no veidiem, kā varētu ielabot augsni un uzlabot ražību, netērējot liekus līdzekļus,” teic Z/S “Kalves” īpašnieks Gundars Kalve. “Šo zaļo masu mēs pierullējam, ļaujam ziemā tai satrūdēt, un pavasarī uz šī lauka tiks sēti, visticamāk, kvieši vai kāda cita vasarāju kultūra, un šī zaļā masa būs satrūdējusi un veidos organiku.”

Septiņos parauglaukumos maisījumi tika iesēti 14. augustā. Savukārt vienā no tiem darbi norisinājās 24. jūlijā. Tajā iesēta vīķe, eļļas rutks un sinepes. Sākotnēji augi auga lēni, un saimnieks nobažījās, bet vienā brīdī tie saņēmušies un sāka augt pat pārāk strauji.

“Diezgan labi sanākuši visi maisījumi, bet vizuāli labi izskatās tie, kuriem ir lielāka tilpummasa un kuri nesīs lielāku organiku,” informē Gundars Kalve. “Tajā pašā laikā tie maisījumi, kuri sastāv vairāk no pākšveidīgajiem vai āboliņa, kas ir zemāki, droši vien rezultātu labāk parādīs fiziski pavasarī.”

Starpkultūru izmēģinājumi Z/S “Kalves” sniedz vērtīgas atziņas par augsnes kvalitātes uzlabošanu un resursu efektīvāku izmantošanu. Šo eksperimentu rezultāti var kalpot par pamatu diskusijām par ilgtspējīgas lauksaimniecības praksi Latvijā, kā arī rosināt citus lauksaimniekus apsvērt alternatīvas pieejas savā darbībā. Lai gan starpkultūru audzēšana ir jauna un arvien populārāka prakse, joprojām ir nepieciešams laiks un pieredze, lai pilnībā novērtētu tās potenciālu un izaicinājumus. Tādējādi šie pētījumi ne tikai bagātina zināšanas par augsnes apstrādi, bet arī veicina plašāku diskusiju par nākotnes lauksaimniecības iespējām.

Kate Katrīna Strode

B
Bioloģiskais 02.11.2024 15:37
Kaut reizi apar zaļmeslojumu, tad varēs runāt par trūdiem- mēslojumu. Ja tikai noiet ar diskiem, tad groš cena šitam pasākumam! Poņal?
D
Didzis 02.11.2024 11:50
Oj..es domāju- starpkultūru-tur kādi brūnie kebabu puiši no Wolt tusējās ar kapucēm galvās...Pakistāņi vai no Bangladešas...izrādās..agro-kultūras viņiem tur!
z
zemnieks-amatieris 02.11.2024 09:15
Nu gan atraduši jaunumu par ko brīnīties. Es jau ilgus gadus savā mazdārziņā izmantoju un pēc kartupeļu novākšanas kā starpkultūru izmantoju balto sinepi, apsējot lauku, tā ātri uzdīgst un aug. Ja atļauj āra apstākļi tad iestrādāju zemē jau rudenī, ja ne tad pavasarī. Bez trūdvielām ir vēl viens labums, jo baltā sinepe iznīdē to nelādzīgo nezāli Sīkziedu sīkgalvīti ( Galinsoga parviflora), kas zied un vairojas visu sezonu.
V
Vietējais 01.11.2024 17:43
Agrāk viens no zemes apstrādes pamatdarbiem bija arsana.Tādā veidā irdinot augsni,aparot augu atliekas un iznīcinot nezāles.Tagad modē rugāju lauki,kad laukus near,bet tā vietā,nezēlīgi salei at indēm,nezālu iznīcināsanai un sekli sadisko.Esot lētāk.Vēlāk vēl visa sējumu miglosana.Pēc tam brīnamies,ka tik daudz slimu cilvëku.
t
tikai 02.11.2024 07:55
Tā ķimizācija jau iesākās kolhozu laikos, kad uz laukiem bezjēdzīgā vairumā gāza amonjaku , ražas celšanai. Traktoristi strādāja gāzmaskās, bet daudzus tās neglāba no plaušu slimībām un priekšlaicīgas nāves.
t
to tikai 02.11.2024 10:26
Jā, tā bija. Atceros ,ka Hruščovs zināmo lozungu, ka komunisms ir padomju vara plus elektrība, papildināja ar savu pētījumu - ķimizācija. Tiesa , pēc Hruščova to ķimizāciju Brežņevs svītroja.

Pirms komentē

Portāla administrācija aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai  ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese  tiek saglabāta.

Noteikumi ->