Biržu saimnieces sāk tukšot pagrabus 1
Ar burciņām uz bibliotēku – šādu saukli varētu piešķirt pasākumam, kas nupat norisinājies Biržos. Vietējās bibliotēkas lasītāju klubiņa dalībnieces pulcējās pie galda, lai palutinātu garšas kārpiņas ar pašu sagatavotajiem ziemas krājumiem un dalītos interesantās receptēs. Biržu saimniecēm tādu netrūkst – galdā tika celtas sviesta pupiņas ar papriku, gurķi zviedru gaumē, ķirbji ar cidonijām un daudzi citi gardumi. Dažiem doti amizanti nosaukumi, piemēram, Dagnija bija atnesusi “slinkos gurķus”.
“Viņus saber ar sāli, notur un tad liek marinādē, kas sastāv no ābolu etiķa vai baltvīna etiķa, cukura un ļoti daudzām garšvielām. Tad var likt tūlīt burciņā un aiztaisīt. Nav ne jākarsē, nekas,” “slinko gurķu” recepti stāsta Dagnija.
Prasmīgas saimnieces mājās gatavo arī ēdienu piedevas, piemēram, Dagnija kečupu nepērk veikalā, bet vāra pati.
“To recepti man iedeva viena māsa, kas dzīvoja Polijā,” stāsta Dagnija. “Savāra tomātus, sīpolus un lauru lapas, kamēr tomāti izšķīst. Tad izdzen caur sietu. Tālāk liek visādas garšvielas. Tur ir cukurs, sāls, etiķis, kanēlis, sarkanie pipari, melnie pipari, sinepes un vēl ingvers, kuru es parasti nepielieku, jo man nekad tā nav mājās. Tad pavāra, atstāj līdz nākamai dienai, lai ievelkas, un nākamajā dienā vāra tik ilgi, cik biezu to kečupu grib. Visa gudrība.”
Natālijas firmas ēdiens ir “Nabaga salāti”. Tos iecienījuši viņas mazbērni.
“Kāpēc es viņus nosaucu par “Nabaga salātiem”? Jo tur nekā nav,” saka Natālija. “Visus gurķīšus, kas ir lieli, mazi palikuši, nomizo un plānās šķēlītēs sagriež litra burkā. Uz litra burku ir vajadzīga viena karote sāls, trīs karotes cukura un viena karote esences. Tad viņus samaisa un noliek, lai pastāv vismaz četras stundas. Tad izkarsē. Man to salātu gatavošana sagādā lielu baudu. Mana meita teica, ka Biržos uzlikšot sludinājumu, lai cilvēki atbrauc, jo par velti varot dabūt, jo man tiešām mēra sajūtas nav.”
Biržu bibliotēkas lasītāju klubiņš regulāri organizē dažādus tematiskos pasākumus, un ideja par rudens veltēm burciņās radās kādā no ikdienas sarunām.
“Lasītāji atnāk pie manis, mēs aprunājamies. Visi saka – es tādu burciņu sataisīju, tādu. Radās ideja, ka varētu uztaisīt degustāciju,” skaidro Biržu bibliotēkas vadītāja Ļubova Kutkevičjus.
Saimnieču dižošanās ir populāra arī citos Latvijas novados – daudzviet tiek organizēti recepšu stāstu vakari, degustācijas un citi pasākumi, kuros var smelties idejas jauniem eksperimentiem virtuvē.
Sandra Paegļkalne
Komentāri 1
Visi Reģistrētie (0) Anonīmie (1)Ziņot par komentāru
Atstājiet komentāru
Pirms komentē
Portāla administrācija aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.
Noteikumi ->