Pasaulē pirmā siera fabrika atvērta pirms 193 gadiem
Pievienots: 15.02.2008 16:28

siers_izstade.jpg
Februārī Jēkabpils Pilsētas bibliotēkā skatāma izstāde par sieru un tā vēsturi. Šī ir otrā ekspozīcija ciklā „Toreiz, šajā mēnesī...”, kurā ik mēnesi, visa gada garumā būs skatāmi materiāli par kādu nozari vai kādu šīs nozares faktu, par kuru var teikt - „pirmais, pirmoreiz” gan Latvijā, gan pasaulē. Izstādē plašāk izvērsta šī tik iecienītā pārtikas produkta tematika - skatāmas ar sieru saistītās grāmatas, enciklopēdijas, „Lauku Avīze” tematiskās avīzes, un citi izdevumi. Vēstures fakti liecina, ka pirmā siera fabrika pasaulē darbu sāk 1815.gada februārī Šveicē. Izstādē var iepazīties ar faktiem no siera vēstures, ar to, kā notiek siera ražošanas process, ar sieru un tā ēdienu receptēm. Var uzzināt, ar ko atšķiras vācu siers no franču, dāņu, Holandes no citiem sieriem? Kas ir Feta siers? Kāpēc, piemēram, Šveices sieram ir tik lieli caurumi? Kā vispār radušies to nosaukumi? Rokforas, Čedaras, Parmezanas gardumi savus nosaukumus ieguva pēc vietas, kur tas pirmo reizi sākts ražot, vārda. Ekspozīcija stāsta arī par citiem interesantiem faktiem no vēstures. Piemēram, to, ka Franču Brī siers pēc ministra Taleirāna priekšlikuma „kronēts” Vīnes kongresā 1814.-1815.gadā, kur daudzu Eiropas valstu diplomāti svinēja uzvaru pār Napoleonu. Tāpat izstādē iegūstama informācija par to, kad pie mums - Latvijā, uzsākta siera ražošana, kā arī iespējams uzzināt vietējo sieru, tajā skaitā arī populārā Jāņu siera recepti. Santa Zvirbule.

 

Raksts izdrukāts no: www.jekabpilslaiks.lv
Adrese: http://www.jekabpilslaiks.lv/?mod=1&op=out&id=7049