Jersikas čipsu ražotājs iekļuvis konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2017” 2.kārtā
Pievienots: 08.11.2017 11:26

rsz_jersikascipsi2.jpg
Līvānu novada Jersikas pagastā nu jau vairāk nekā gadu aktīvi darbojas uzņēmums SIA “Glear”, kas ražo Jersikas čipsus. Ražotni šeit izveidojis Artis Paegle – cilvēks, kurš jau sen lolojis sapni par čipsu ražošanu un izvēlējies šo sapni īstenot Latgalē. Produkcija ļoti strauji ir iegājusi Latvijas tirgū un pamazām sāk ieņemt savu vietu arī ārzemju veikalos. Jersikas čipsi ir nopērkami Lietuvā, Igaunijā un Somijā, bet drīzumā uzņēmums cer uzsākt eksportu arī uz Norvēģiju, Islandi un Zviedriju. Lai gan SIA “Glear” uzskatāms par jaunu uzņēmumu, tas jau guvis vērienīgus panākumus. Uzņēmums ir iekļuvis konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2017” 2.kārtā, un šonedēļ ražotnē viesojās konkursa žūrija, lai klātienē izzinātu, kā top Jersikas čipsi un kā tie garšo. SIA “Glear” valdes loceklis Artis Paegle stāsta: “Galvenā atšķirība ir tā, ka mūsu ražotie čipsi netiek cepti eļļā, čipsi tiek izcepti bez taukvielu palīdzības. Mēs neražojam čipsus no zaļa kartupeļa, bet ņemam izkaltētu, granulētu kartupeli.” Granulas top no tīriem kartupeļiem, un čipsu veidošanā netiek izmantotas ķīmiskas vielas. Eļļa tiek izmantota tikai tik daudz, lai čipsiem pieliptu garšvielu maisījums. Konkursa žūrijas komisija uzsver, ka produkcija izceļas gan ar ražošanas tehnoloģiju, kas ir draudzīgāka veselībai, jo čipsi netiek cepti eļļā, gan ar iepakojuma dizainu, kas jau guvis augstu atzinību dažādās izstādēs (izstādē “Riga Food 2017” starptautiskas ekspertu žūrijas vērtējumā uzņēmums saņēma Grand Prix balvu par iepakojumu Jersikas čipsiem “Adventure”), bet visievērojamākais fakts ir tas, ka uzņēmums atrodas Latgales laukos – Jersikas pagastā. “Vislielākais paldies, kas ir jāsaka šim uzņēmumam, ir par to, ka uzņēmums ir atvērts tieši šajā vietā,” uzsver žūrijas komisijas locekle – Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. “Ja paskatās ārā pa šī modernā uzņēmuma logu, tad var redzēt drupas, izskatās diezgan nemīlīgi. Ja šādā vietā uzņēmīgs cilvēks atver jaunu ražotni un izveido darba vietas ne tikai sev, bet arī citiem iedzīvotājiem, tad tas ir ļoti liels ieguldījums. Čipsi ir čipsi, bet vislielākā balva, kas viņiem būtu jāsaņem, ir par to, ka šajā vietā no nulles ir atvērta šāda rūpnīca.” Artis Paegle teic, ka ražotnes atrašanās vietai ir gan plusi, gan mīnusi: “Kā galveno priekšrocību es gribētu minēt vietējo cilvēku atsaucību, viņu darba mīlestību un rūpību, ar kādu viņi strādā. Protams, ir arī grūtības. Viena no grūtībām ir sagādes problēma. Ja uzņēmumam kaut ko vajag, piemēram, rezerves daļas, tad jāved no Rīgas. Tāpat uz Rīgu jānogādā produkcija. Tas arī kaut ko maksā.” SIA “Glear” ir pieteicies konkursa trīs kategorijās, bet žūrija uzskata, ka Jersikas čipsi visvairāk ir piemēroti kategorijai “Importa aizstājējprodukts”, jo ir labi, ka no plašā čipsu klāsta, kas pieejams Latvijas veikalos, iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties arī vietējo produkciju. Konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2017” laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā šā gada 7.decembrī, kad visus dalībniekus sveiks konkursa patrons – Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Jāpiebilst, ka SIA “Glear” pienesums Latgales uzņēmējdarbībā tiek novērtēts arī vietējā līmenī. 18.novembrī Artis Paegle saņems Līvānu novada domes Atzinības rakstu nominācijā “Jaunais uzņēmējs”. Sandra Paegļkalne

 

Raksts izdrukāts no: www.jekabpilslaiks.lv
Adrese: http://www.jekabpilslaiks.lv/?mod=1&op=out&id=24794