UNESCO nedēļā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā izzina latviešu kulināro mantojumu
Pievienots: 11.10.2017 14:50

rsz_salati.jpg
“Ko un kā ēda un ēd Latvijā” - pasākumā ar šādu nosaukumu Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicināja iepazīt literārajos un mākslas darbos saglabāto latviešu kulināro mantojumu. Pirmā pavārgrāmata latviešu valodā iznāca 1795.gadā, bet to, ko cēla galdā mūsu senči, var izzināt ne tikai no vecajām pavārgrāmatām, bet arī no daiļliteratūras. Daudzi rakstnieki savos darbos iekļāvuši arī ēdienu aprakstus, piemēram, Rūdolfs Blaumanis. “Blaumaņa jubilejas gadā tapa grāmata par Blaumaņa tēvu, kurš bija muižas pavārs,” stāsta Jēkabpils Galvenās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Anta Klints. “Mēs no šīs grāmatas ņēmām recepti, un tapa kartupeļu salāti pēc Blaumaņa laiku receptes. Pamatā ir kartupeļi, sīpoli un pienā mērcēta siļķe. Protams, bez majonēzes, bet ar Provansas eļļu un pipariem.” Blaumaņa laiku salātus varēja nogaršot ikviens pasākuma apmeklētājs, tāpat arī mūsdienu tradicionālo rasolu, ķīseli ar pienu un citus ēdienus. Līdztekus garšas kārpiņām apmierināta tika arī dalībnieku zinātkāre. Dažādu interesantu faktu vidū ir, piemēram, tas, ka Rūdolfs Blaumanis bijis liels kārumnieks un noveli “Nāves ēnā” viņš rakstījis, ēdot šokolādi. Savukārt Aleksandrs Čaks bijis ļoti saimniecisks, īpaši labi viņam padevies gatavot zupas. Sevišķi raksturīgi ēdieni, kas laiku laikos celti galdā latviešu mājās, ir kartupeļi un siļķe, bet, protams, ir vēl daudzi citi, kas aprakstīti dažādos literatūras avotos un kuru sastāvā bieži vien minēti mūsdienu paaudzei nesaprotami produktu nosaukumi. “Cik sulīgi un garšīgi var aprakstīt galdā esošo ēdienu, ar ko cienā saimniece!” apbrīnu pauž Anta Klints. “Ēdiens nekad nav tikai ēdiens. To var izjust, analizēt, izprast vēsturiski, ģeogrāfiski vai šķiriski, izjust caur glezniecību un literatūru. Ēšana un ēdiens vispār ir cilvēkam ļoti aktuāla tēma.” Ēdieniem veltītais pasākums bija viena no aktivitātēm UNESCO nedēļā, kas norisinās no 9.līdz 15.oktobrim. Šogad UNESCO nedēļas tēma ir “Kultūras mantojums lietojumā”, un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicinājusi īpaši izcelt kulinārā mantojuma nozīmi. Sandra Paegļkalne

 

Raksts izdrukāts no: www.jekabpilslaiks.lv
Adrese: http://www.jekabpilslaiks.lv/?mod=1&op=out&id=24654