Ziņas Video Forums Kontakti Reklāma RSS Twitter
 Lietotājs Parole Laipni lūdzam Viesis! Reģistrēties »  
+ Ziņas
          Svētki
          Sadzīve
          Izglītība, Kultūra
          Ekonomika
          Pašvaldības ziņas
          Policijas ziņas
          Sports
          Visi
+ Ziņu arhīvs
+ Video
+ Foto galerija
+ Forums
+ Iepazīšanās

Ļąńģóšķī 29.11 Diena
0°C...2°C
Z 3-5 m/s

Ļąńģóšķī 29.11 Vakars
-1°C...1°C
Z 2-4 m/s

Šodien 29.novembrī
vārda dienas svin:

Ignats, Virgīnija

Rītdien:
Andrievs, Andrejs, Andris

Apsveicam!
Saraksts »

Vai, jūsuprāt, sejas masku lietošana sabiedriskās vietās ir efektīvs līdzeklis cīņā ar Covid-19?
Tikai tad, ja vienlaikus tiek ievēroti arī citi drošības pasākumi;
46.2%
Nē, no tā nav jēgas.
29.2%
Jā, protams;
24.6%

Nobalsojuši: 171
Saraksts »

Ziņas: 31311
Komentāri: 573134
Ziņas forumā: 966
Statistika atjaunota
24.11.2020 18:19
 
Šobrīd portālā: 32 lietotāji

http://www.jekabpils.lv
Jēkabpils Taxi
Jaunākās ziņas
 
Kulinārijas laboratorijā līvānieši izzina, kā lietderīgi izmantot pārtikas pārpalikumus
Pievienots: 22.09.2020 16:31

» Versija izdrukai

rsz_kulinarijafoto (1).jpg
Ko darīt ar nelielu daudzumu vārītu rīsu, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas? Kā lietderīgi izmantot burkānu galus un ko iesākt, ja ledusskapī ir nedaudz ieskābis piens? Uz šiem un vēl citiem jautājumiem atbildes varēja rast kulinārijas laboratorijā Līvānos, kur tika demonstrēta ēst gatavošana no pārtikas pārpalikumiem.

Bezatlikumu kulinārijā Līvānu iedzīvotājus izglītoja veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase. Viņa ne tikai stāstīja, bet arī demonstrēja veidus, kā pagatavot veselīgu maltīti no pārtikas atlikumiem, lai samazinātu pārtikas atkritumus ikdienā. Piemēram, no dažādu dārzeņu pārpalikumiem var uzvārīt sātīgu buljonu, savukārt no sūkalām, ja tām pievieno piparmētru lapas, citrona sulu, cukuru un ūdeni, sanāk garda un veselīga limonāde.

Dita Lase stāsta par to, kā sākās viņas interese par bezatlikumu kulināriju: “Liela nozīme ir izaugt daudzbērnu ģimenē. Kad ēdiens ir normēts, tu jūti tā vērtību. Pats audzējot un darot, tu saproti, cik grūti “nāk” tie produkti, un tad negribas tos vieglu roku izlidināt ārā. Man vienmēr ir paticis gatavot, mani interesē, kā garšas sader kopā, līdz ar to ir daudz eksperimentēts. Ar laiku recepti vairs nevajag. Tu atver ledusskapi, paskaties, kas tur ir. No tā var uztaisīt šo, no tā – šo. Kad saprot to gatavošanas principu, tad jebkuras izejvielas der.”

Dita stāsta, ka pielietojumu var atrast ikvienam pārtikas atlikumam, ja vien tas nav sabojājies. Piemēram, ja no iepriekšējās dienas pāri palicis nedaudz vārītu rīsu, kā arī pa druskai no dārzeņiem, var to visu samaisīt kopā un apcept, pievienojot garšvielas.

“Tas, ko šodien pastāstīja, bija ļoti interesanti, jo mūsu laikmets ir tāds, ka mēs savā steigā daudz ko izmetam ārā, pilnīgi nedomājam par to, ka citur varbūt mirst no bada, bet mēs pārtiku metam ārā. Es esmu pilnīgi pret pārtikas izmešanu ārā. Tas, ko šodien iemācīja, kā no šādiem pārpalikumiem var daudz ko pagatavot, man tas bija kaut kas jauns un liels atklājums,” saka līvāniete Staņislava.

“Šinī laikā patiešām jādomā, cik daudz nopērkam, cik daudz izmetam ārā,” saka līvāniete Brigita. “Pasākums bija vērtīgs un veselībai derīgs. Mēģināšu arī mājās kaut ko izmantot, jo man patīk šādas lietas. Tāpat cenšos lietot uzturā mazāk gaļas, jo mēs esam tas, ko mēs ēdam, ko liekam sevī iekšā. Par to jāpadomā mums visiem šobrīd.”

Arī Dita Lase iesaka padomāt par to, cik daudz ēdiena mēs izmetam ārā: “Džeimijs Olivers saka – vidējais anglis gadā izmet pārtiku apmēram 600 mārciņu vērtībā. Viņš saka – jūs prātā sajukuši?! Naudas izteiksmē tas ir ārprāts! No visa izaudzētā kāda trešdaļa nonāk atkritumos. Tā ir laba pārtika, vienkārši veikals nedrīkst vairs pārdot, uz tilta izbira krava, šo nav izdevīgi novākt no lauka, nav vairs svaigs, metam ārā... Puse pārtikas atkritumu rodas mājās. Ja mēs uzlabojam savas gatavošanas prasmes, paskatāmies, ka tas atlikums nemaz tik ļoti nav atlikums, bet ēdiens, tad var ļoti labi paēst.”

Kulinārijas laboratorija bija viena no aktivitātēm projektā “Tīri. Labi. Pilsēta bez atkritumiem”. Līvānu novada pašvaldība, iesaistoties šajā projektā, apņēmusies aktualizēt bezatkritumu dzīvesveidu un izglītot vietējos iedzīvotājus, lai nākotnē uzlabotu apkārtējo vidi un samazinātu radīto atkritumu daudzumu.

Sandra Paegļkalne










 


Komentāru skaits: 7
Apspriežam tēmu:
*astro
 Dzersim gardu limonādi,
Piekodīsim karbonādi.
22.09.2020 16:51
*Jefiņš
 Ka tik Līvānos tagad negāž apkārt atkritumu tvertnes meklējot pārtikas pārpalikumus, lai pagatavotu kaut ko garšīgu.
22.09.2020 17:12
*Neķītrais masāžists
 Vai stāstīja arī, ko darīt, kad vakar iesāktajā alus bundžā salīdušas mazās mušiņas?
22.09.2020 17:51
īpaši stulbs
 Kas ēdīs pelējušu maizi,
Tas jutīs asu vēdergraizi.
22.09.2020 17:58
Karlo
 Kārtīgai saimniecei parasti nekas pāri nepaliek, bet gadīties var visādi.
22.09.2020 18:42
*no laukiem
 Mēs parasti ēdiena pārpalikumus izbarojam cūkām. Ieskābis piens nav pārpalikums, tam jāļauj sarūgt, var strēbt kā jau rūgušpienu ar grauzdētiem rudzu miltiem, vai pagatavot biezpienu.
22.09.2020 21:34
*zinātājs
 Gribētos zināt, kāpēc Jēkabpilī vēl nav izveidots pārtikas atlikumu pieņemšanas punkts, ka tas ir citās Rietumu attīstītajās valstīs? Gaidīsim, kura priekšvēlēšanu partija šo priekšlikumu iekļaus pašvaldību vēlēšanu aģitācijas programmā!
23.09.2020 08:19
Piedalīties diskusijā:
Vārds:
Adresāts:
Visual CAPTCHA
Ievadiet drošības kodu: *





  Copyright © jekabpilslaiks.lv 2005-2020.g.
Mājas lapu izstrāde. 2005.g. (support@jekabpilslaiks.lv)


Portālā jekabpilslaiks.lv publicētie materiāli ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura jekabpilslaiks.lv publicēto materiālu kopēšana, modificēšana, uzglabāšana, arhivēšana un pilnīga vai daļēja publiskošana bez SIA “Vidusdaugavas televīzija” rakstiskas atļaujas ir kategoriski aizliegta.
Ja netiek ievēroti augstāk minētie noteikumi, tiek uzskatīts, ka ir pārkāptas autora tiesības un atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās administratīvās vai kriminālās atbildības.

Komentārus, ierosinājumus un jautājumus sūtiet uz adresi redakcija@jekabpilslaiks.lv

Publicētie materiāli ne vienmēr saskan ar redakcijas viedokli. Par rakstos publicēto materiālu saturu atbild raksta autors. Redakcija neatbild par lietotāju komentāriem, forumā ievietotajiem ziņojumiem. Par reklāmas materiālu un sludinājumu saturu atbild to iesniedzējs.
Atslēgvārdi: Jēkabpils, Jēkabpils ziņas, Jēkabpils rajons, jaunumi, forums, sludinājumi, foto galerija, reklāma.
Lapas apstrādes laiks: 0.00787 sek.

Cienījamais lietotājs, Jekabpilslaiks.lv izmanto sīkfailus lai uzlabotu vispārējo pakalpojumu kvalitāti. Turpinot lietot portālu, jūs apliecināt, ka piekrītat mūsu Privātuma politikai, kā ari sīkdatņu izmantošanai. Es saprotu