Autoviss Rezerves dalu veikals.
 
Ziņas Video Forums Kontakti Reklāma RSS Twitter
 Lietotājs Parole Laipni lūdzam Viesis! Reģistrēties »  
+ Ziņas
          Svētki
          Sadzīve
          Izglītība, Kultūra
          Ekonomika
          Pašvaldības ziņas
          Policijas ziņas
          Sports
          Visi
+ Ziņu arhīvs
+ Video
+ Foto galerija
+ Forums
+ Iepazīšanās

Ļąńģóšķī 17.12 Vakars
-1°C...1°C
DR 2-4 m/s

Ļąńģóšķī 18.12 Nakts
-1°C...1°C
DR 1-3 m/s

Šodien 17.decembrī
vārda dienas svin:

Hilda, Teiksma

Rītdien:
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta

Apsveicam!
Saraksts »

No cik gadiem bērniem būtu jāuzsāk skolas gaitas?
No septiņiem - tā, kā tas ir pašlaik;
97%
No sešiem;
3%
Nav viedokļa.
0%

Nobalsojuši: 67
Saraksts »

Ziņas: 26233
Komentāri: 508541
Ziņas forumā: 966
Statistika atjaunota
20.09.2017 08:39
 
Šobrīd portālā: 30 lietotāji

http://www.jekabpils.lv
Mājas lapu izstrāde
Jaunākās ziņas
 
UNESCO nedēļā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā izzina latviešu kulināro mantojumu
Pievienots: 11.10.2017 14:50

» Versija izdrukai

rsz_salati.jpg
“Ko un kā ēda un ēd Latvijā” - pasākumā ar šādu nosaukumu Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicināja iepazīt literārajos un mākslas darbos saglabāto latviešu kulināro mantojumu. Pirmā pavārgrāmata latviešu valodā iznāca 1795.gadā, bet to, ko cēla galdā mūsu senči, var izzināt ne tikai no vecajām pavārgrāmatām, bet arī no daiļliteratūras. Daudzi rakstnieki savos darbos iekļāvuši arī ēdienu aprakstus, piemēram, Rūdolfs Blaumanis.
    
    “Blaumaņa jubilejas gadā tapa grāmata par Blaumaņa tēvu, kurš bija muižas pavārs,” stāsta Jēkabpils Galvenās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Anta Klints. “Mēs no šīs grāmatas ņēmām recepti, un tapa kartupeļu salāti pēc Blaumaņa laiku receptes. Pamatā ir kartupeļi, sīpoli un pienā mērcēta siļķe. Protams, bez majonēzes, bet ar Provansas eļļu un pipariem.”
    
    Blaumaņa laiku salātus varēja nogaršot ikviens pasākuma apmeklētājs, tāpat arī mūsdienu tradicionālo rasolu, ķīseli ar pienu un citus ēdienus. Līdztekus garšas kārpiņām apmierināta tika arī dalībnieku zinātkāre. Dažādu interesantu faktu vidū ir, piemēram, tas, ka Rūdolfs Blaumanis bijis liels kārumnieks un noveli “Nāves ēnā” viņš rakstījis, ēdot šokolādi. Savukārt Aleksandrs Čaks bijis ļoti saimniecisks, īpaši labi viņam padevies gatavot zupas.
    
    Sevišķi raksturīgi ēdieni, kas laiku laikos celti galdā latviešu mājās, ir kartupeļi un siļķe, bet, protams, ir vēl daudzi citi, kas aprakstīti dažādos literatūras avotos un kuru sastāvā bieži vien minēti mūsdienu paaudzei nesaprotami produktu nosaukumi. “Cik sulīgi un garšīgi var aprakstīt galdā esošo ēdienu, ar ko cienā saimniece!” apbrīnu pauž Anta Klints. “Ēdiens nekad nav tikai ēdiens. To var izjust, analizēt, izprast vēsturiski, ģeogrāfiski vai šķiriski, izjust caur glezniecību un literatūru. Ēšana un ēdiens vispār ir cilvēkam ļoti aktuāla tēma.”
    
    Ēdieniem veltītais pasākums bija viena no aktivitātēm UNESCO nedēļā, kas norisinās no 9.līdz 15.oktobrim. Šogad UNESCO nedēļas tēma ir “Kultūras mantojums lietojumā”, un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicinājusi īpaši izcelt kulinārā mantojuma nozīmi.
    
    Sandra Paegļkalne
    
    
    
    
    
    
    
    
 


Komentāru skaits: 16
Apspriežam tēmu:
*Neķītrais masāžists
 Latvieši agrāk un tagad ēd visu, kas kustas un nekustas. ":D
11.10.2017 16:16
*Jefiņš
 Tādas lietas ir jādara virtuvē,bet ne bibliotēkā.
11.10.2017 17:15
īpaši stulbs -> Jefiņš
 Nemuldiet, ja? Cilvēkiem arī bibliotēka ēst gribas.
11.10.2017 19:42
*mūlāps -> īpaši stulbs
 Cilvēkiem bibliotēkā var uznāk arī cita (khh) gribēšana ,vai tad tur vajadzētu arī būt gultām?
11.10.2017 20:09
*ĶĒMS
 Man arī patīk paskatīt vecās pavārgrāmatas, bet ēdienus aprakstījis ir ne tikai Blaumanis, brāļi Kaudzītes arī to centīgi darīja.
11.10.2017 20:29
*Viesis
  Bibliotēkas ir sajukušas prātā. Cilvēki nāk lasīt avīzes, strādāt pie datoriem, lasīt grāmatas, un te tev priekšā kaut kādi sarīkojumi, balagāni. Kas te notiek galu galā, jopcik rozā? Bibliotēkas vairs nezina, kur naudu likt, vajag apcirpt budžetus.
11.10.2017 20:35
*!
 Viss kārtībā, kaut kas jauns! Ne jau katru dienu ēd un nez cik stundas. Vienkārši informatīva prezentācija, patīkami.
11.10.2017 20:53
*Viesis
  ēdieni jāprezent′ē ēstuvēs, nevis biblenēs
11.10.2017 21:21
*Smaids
 Galv.bibliotekāru un Krustpils kultūras nama darbinieku tusiņš... Bet cik lepni skan - ēdieniem veltītais pasākums bija viena no aktivitātēm UNESCO nedēļā,
11.10.2017 23:27
*Viesis
  Vai otrs lepnāks galds nebija klāts aizdurvē, kā Variešu pagasta bibliotēkas atklāšanas dienā?
12.10.2017 08:48
*zinātājs
 Nezinu, vai būs arī pasākums ′Ko un kā dzēra un dzer Latvijā" , bet abus varēja apvienot vienā un tad bibliotēkas apmeklētāju skaits vismaz konkrētajā dienā trīs vai četrkāršotos.
12.10.2017 09:07
*Viesis -> zinātājs
  Tev tikai apmeklētāju skaits prātā. Cik iet ikdienā, tik arī iet.
12.10.2017 09:16
*Viesis
 Kur apmeklētāji? Pašas sev organizē?! Redzu tikai trīs stāvu kabinetu iemītniekus.
12.10.2017 09:18
*Viesis
  Pašas sev organizē?! Redzu tikai trīs stāvu kabinetu iemītniekus.
12.10.2017 09:30
*noskatījos video
  Ēdieni mazā kvantumā, tik cik pašiem darbiniekiem. Ja klāj galdu, tad vajadzētu uzklāt ar tā laika dizainam pietuvinātiem traukiem. Vai tad Blaumanis ēda no plastmasas ķopšiem?
Bibliotekāri obnagļeļi ar to rīšanu. Paskatoties uz jaunkundzēm, izskatās, ka frizētavu Jēkabpilī nav. Vot vajag sarīkot tur frizieru dienu arī , un visas pēc kārtas par budžeta naudu glīti safrizēt. Frizūras arī, kā redzams, ir stipri aktuāla lieta kā vecos laikos, tā arī šodien.
12.10.2017 10:06
*moderna meitene
 Ļoti jauks pasākums, man patīk ! Paēdis cilvis visu redz rožaināku, nav negants un drūms :).
13.10.2017 11:57
Piedalīties diskusijā:
Vārds:
Adresāts:
Visual CAPTCHA
Ievadiet drošības kodu: *





  Copyright © www.jekabpilslaiks.lv 2005-2017.g.
Mājas lapu izstrāde. 2005.g. (support@jekabpilslaiks.lv)

Publikāciju izmantošanas vai citēšanas gadījumā atsauce un hipersaite uz portālu jekabpilslaiks.lv obligāta. Portālā jekabpilslaiks.lv ievietoto video materiālu izmantošana tikai ar SIA "Vidusdaugavas televīzija" rakstisku atļauju.

Komentārus, ierosinājumus un jautājumus sūtiet uz adresi redakcija@jekabpilslaiks.lv

Publicētie materiāli ne vienmēr saskan ar redakcijas viedokli. Par rakstos publicēto materiālu saturu atbild raksta autors. Redakcija neatbild par lietotāju komentāriem, forumā ievietotajiem ziņojumiem. Par reklāmas materiālu un sludinājumu saturu atbild to iesniedzējs.
Atslēgvārdi: Jēkabpils, Jēkabpils ziņas, Jēkabpils rajons, jaunumi, forums, sludinājumi, foto galerija, reklāma.
Lapas apstrādes laiks: 0.00467 sek.